Gerenuk

Valitse Lemmikin Nimi







Kuvan lähde

The Gerenuk (Litocranius walleri) on gaselliin sukua oleva antilooppilaji. Ainoa ero gerenukin ja gasellin välillä on, että gerenuksilla on kiinteämpi kallo ja pitkänomainen kaula, mikä on gerenukien merkittävin ominaisuus. Nimi 'Gerenuk' tarkoittaa somalin kielellä 'kirahvikaulaa'. Gerenuk tunnetaan myös nimellä 'Waller's Gazelli'.

Gerenuk Kuvaus

Gerenuksilla on vartalon kokoonsa verrattuna pienet päät, mutta heidän silmänsä ja korvansa ovat melko suuret. Ainoastaan ​​urosgerenuksilla on jyrkät ja raskaasti rengastetut sarvet sekä lihaksikkaampi kaula kuin naarasgerenuksilla. Gerenukit ovat pituudeltaan noin 150 senttimetriä. Urosgerenukit ovat hieman 89 – 105 senttimetrin pituisia naaraat ja naaraat 80 – 100 senttimetrin pituisia. Urokset painavat noin 100 kiloa ja naaraat ovat hieman kevyempiä, 68 kiloa. Gerenuks-takissa on ruskeat yläosat, joissa on vaaleammat sivut ja alaosa. Gerenuksilla on lyhyt häntä, jonka päässä on musta karvatupsu.

Kuten monilla muilla gaselleilla, gerenuksilla on silmän edessä orbitaaliset rauhaset, jotka erittävät tervamaista, tuoksua sisältävää ainetta, jota ne kerääntyvät oksiin ja pensaisiin merkitsemään aluettaan. Heidän polvissaan on myös tuoksurauhasia, joita peittävät karvatumput ja kavioiden välissä.

Gerenukin elinympäristö

Gerenukien suosimia elinympäristöjä ovat metsäinen kasvillisuus, aavikko ja avoimet pensasmaat.

Ruokavalion evästeet

Gerenukit ovat sopeutuvia syöjiä. He ovat kasvinsyöjät ja käyttävät pitkiä kauloja päästäkseen korkealle kasvaviin kasveihin, joskus jopa 6–8 metrin korkeuteen. He pystyvät seisomaan takajaloillaan ruokkiakseen ja käyttävät etujalkojaan puiden oksien kaatamiseen. Tämä eroaa täysin muista antiloopeista, jotka syövät yleensä enemmän maata.

Gerenuks-ruokavalio koostuu piikkisten pensaiden ja puiden lehdistä ja versoista sekä kukista, hedelmistä ja silmuista. Gerenuksit eivät tarvitse ruohoa tai vettä, koska ne saavat kosteutensa syömistään kasveista. Tämä mahdollistaa gerenukien selviytymisen kuivissa aavikoissa ja pensaissa.

Gerenukin käyttäytyminen

Gerenukit elävät pienissä ryhmissä, joista osa koostuu naaraista ja heidän nuoristaan ​​ja toiset yksinomaan miehistä. Yksinäisillä miehillä on taipumus omistaa tiettyjä alueita, kun taas naisryhmät voivat vaeltaa 1–2 neliökilometrin alueella ja vaeltaa useiden miesten alueiden läpi.

Gerenukin jäljentäminen

Koska gerenukit ovat sopeutuvia syöjiä, ne voivat paritella mihin aikaan vuodesta tahansa, eikä niillä ole erityistä lisääntymiskautta. Parittelurituaaleissa uros lähestyy naaraan ja koputtaa toistuvasti tämän vatsaa tai kylkiä etujalkallaan. Uros voi myös hieroa häntä esiorbitaalisilla rauhasilla tuoksunsa levittämiseksi ennen parittelua. Naaraat saavuttavat sukukypsyyden vuoden ja urokset 1,5 vuoden iässä. Tiineys kestää noin 7 kuukautta, jonka jälkeen syntyy yksi vasikka.

Kun naaras on valmis synnyttämään, hän jättää muun lauman piiloutumaan eristetylle alueelle. Vasikat painavat syntyessään noin 6,5 kiloa. Naaras nuolee vasaransa puhtaaksi ja syö sen jälkeen synnytyksen. Vasikan ensimmäisten viikkojen aikana se pysyy piilossa nurmikolla, ja sen emo vierailee 2–3 kertaa päivässä imemässä maitoa. Jokaisen käynnin jälkeen emo puhdistaa vasan ja syö vasikan jätteet hävittääkseen kaikki tuoksut, jotka voivat johtaa saalistajat siihen.

Naaraat ilkivät erittäin pehmeästi kommunikoidessaan poikasten kanssa. Gerenukin elinikä on noin 8 vuotta luonnossa ja 13 vuotta vankeudessa.

Gerenukin suojelun tila

IUCN on luokitellut gerenukit luonnonsuojelusta riippuvaiseksi. Ihmisten aiheuttama elinympäristön menetys ja pirstoutuminen ovat suurin uhka gerenuk-populaatioille.