Howler Monkeys

Valitse Lemmikin Nimi







Kuvan lähde

Suku: Alouatta – Mantled Howler

The Mantled Howler Monkey , (Alouatta palliata) tai joskus kultainen ulvoava apina, on ulvoaapinalaji, eräänlainen uuden maailman apina. Keski ja Etelä-Amerikka . Mantled Howlerit saavat 'vaippaisen' nimensä kyljellään olevista pitkistä suojahiuksista.

Useita Mantled Howlerin alalajeja on tunnistettu:

Ecuadorin vaippainen ulvova apina , (Alouatta palliata equatorialis), in Kolumbia , Costa Rica , Ecuador , Panama ja Peru .
Kultainen vaippainen ulvova apina , (Alouatta palliata palliata), Costa Ricassa, Guatemala , Honduras ja Nicaragua .
Meksikon ulvova apina , (meksikolainen Alouatta palliata), in Meksiko .

Mantled Howlerin kaksi muuta alalajia tunnistetaan joskus, mutta yleisemmin ne tunnustetaan Coiba Island Howlerin (Allouatta coibensis) alalajiksi, vaikka todisteet eivät ole vakuuttavia:

Azuero ulvova apina , (Alouatta palliata trabeata), Panamassa;
Coiban saaren ulvova apina , (Alouatta palliata coibensis), Panamassa.

Mantled Howler Monkey on kotoisin Kolumbiasta, Costa Ricasta, Ecuadorista, Hondurasista, Guatemalasta, Meksikosta, Nicaraguasta ja Panamasta. Mantled Howler Monkey on yksi yleisimmin nähdyistä ja kuultuista kädellisistä monissa Keski-Amerikan kansallispuistoissa, mukaan lukien Manuel Antonio, Corcovado ja Soberania.

Mantled Howlersin ulkonäkö on väriltään samanlainen kuin muiden mölyapinoiden. Mantled Howler Monkey on pääosin musta paitsi kullanvärinen hapsu, joka kiillottaa hiuksia kummallakin puolella, mikä antaa sille sen yleisen nimen. Kun urokset saavuttavat kypsyyden, kivespussi muuttuu valkoiseksi. Naaraat ovat kehon pituudeltaan 18-25 tuumaa ja urokset 20-27 tuumaa. Sen tarttuva häntä on 21-26 tuumaa pitkä. Aikuiset naaraat painavat yleensä 6–17 kiloa, kun taas miehet painavat tyypillisesti 10–22 kiloa.

Mantled Howler Monkey hyödyntää laajaa valikoimaa ääntelyjä, mukaan lukien haukkuja, murinaa ja woofia. Tälle apinaryhmälle ominaista ulvontaa, joka ansaitsee tälle lajille sen yleisen nimen, syntyy aamunkoitteessa ja hämärässä sekä vastauksena häiriöihin. Liikkumiseen sademetsän katoksessa ja lattiassa kuuluu nelijalkaisuus (kävely, juoksu ja laukka tukien varassa), silloitus (rakojen ylittäminen venyttämällä) ja kiipeily. Ryhmän koko vaihtelee 10–20 jäsenen välillä, yleensä 1–3 aikuista miestä ja 5–10 aikuista naista. Mantled Howlersin hoitokäyttäytymisen on osoitettu heijastavan sosiaalista hierarkiaa, jossa hallitsevat yksilöt hoitavat alaisiaan.

Mantled Howler apina on suojattu kansainväliseltä kaupalta uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevan yleissopimuksen (CITES) liitteen I mukaisesti. Niitä uhkaa eniten sademetsien pirstoutuminen, joka on aiheuttanut ryhmien pakkosiirtoja vähemmän asuttaville alueille.

Suku: Alouatta – Black Howler Monkey

The Black Howler Monkey (Alouatta caraya) on ulvoapinalaji Argentiinasta, Boliviasta, Brasiliasta ja Paraguaysta. Se on Alouatta-suvun eteläisin jäsen. Black Howler Monkey elää ryhmissä, joissa on 3-19 yksilöä (yleensä 7-9). Ryhmässä on yleensä 1–3 urosta jokaista 7–9 naaraan kohden. Pariutumisen aikana samassa ryhmässä olevat urokset ja naaraat muodostavat parin.

Äänityksensä perusteella nimetty Black Howler Monkey voidaan kuulla useimmiten auringonnousun aikaan. Tämä 'aamunkoiton kuoro' kuulostaa paljon enemmän karjumiselta kuin ulvomiselta ja se ilmoittaa ulvojien aseman keinona välttää konflikteja muiden ryhmien kanssa. Black Howler Monkeysin huuto kuuluu jopa 5 kilometrin päähän.

Black Howler Monkeys nukkuu tai lepää yleensä jopa 80 % päivästä, mikä tekee siitä yhden Uuden maailman vähiten aktiivisista apinoista. Heidän elinympäristönsä on metsä, jossa he syövät enimmäkseen lehtiä, mutta se syö myös satunnaisia ​​hedelmiä, kuten viikunoita.

Black Howler Monkeys suosii yleensä kävelyä ja kiipeilyä juoksemisen tai hyppäämisen sijaan. Kiinnittävä häntä on erittäin vahva ja toimii viidentenä raajana, mikä mahdollistaa apinoiden monipuolisuuden kiipeämisessä ja lisää turvallisuutta pudotessaan satunnaisesti korkealta oksalta. Koska niiden raajojen rakenne tekee maanpäällisestä liikkeestä hankalia, he viettävät suurimman osan ajastaan ​​puissa ja tulevat alas vedestä vain kuivana aikana. Muuten apinat juovat kastelemalla kätensä kostealle lehdelle ja nuolemalla sitten kätensä vettä.

Black Howler Monkeysin elinikä on jopa 20 vuotta, mutta yleisemmin luonnossa 15 vuotta. Black Howler Monkey löytyy myös Guyanan sademetsistä.

Tiineys kestää noin 6 kuukautta ja syntyy yksi poikanen, joka kantautuu äidin alta. Poikaset vieroitetaan noin puolentoista vuoden iässä ja elävät noin 20-vuotiaaksi. Useat naaraat auttavat huolehtimaan yksittäisestä vauvasta (kutsutaan allomothering), kantamaan, hoitamaan ja suojelemaan sitä, ja jopa urokset auttavat myös, vaikka nuoret urokset eivät saa tehdä niin, koska ne voivat joskus vahingoittaa vauvaa.

Suku: Alouatta – Muut ulvoapinalajit

The Coiba Island Howler Monkey (Alouatta coibensis) on Panamassa endeeminen ulvoapinalaji. Vaikka Coiba Island Howler on yleisesti tunnustettu erilliseksi lajiksi, mitokondrioiden DNA-testit eivät ole vakuuttavia siitä, onko se todella Mantled Howlerin alalaji.

The Guatemalan Black Howler Monkey (Alouatta pigra) on Keski-Amerikasta kotoisin oleva ulvoapinalaji. Sitä tavataan Belizessä, Guatemalassa ja Meksikossa.

The Punakätinen Howler Monkey (Alouatta belzebul) on endeeminen ulvoapinalaji Brasilia . Tämä apina on yleensä täysin musta, mutta joillakin alueilla naarailla voi olla punaiset jalat ja hännänpää.

The Ruskea Howler Monkey (Alouatta guariba), joka tunnetaan myös nimellä Brown Howling Monkey, on ulvoaapinalaji, joka elää Argentiina ja Brasilia. Brown Howler Monkey elää 2-11 yksilön ryhmissä.

Alalajeja on kaksi:

Northern Brown Howler (Alouatta guariba guariba)
Southern Brown Howler (Alouatta guariba itkee)

The Guyanan punainen ulvoja-apina (Alouatta macconnelli) on ulvoapinalaji, joka on kotoisin Guyanasta, Trinidadista, Ranskan Guayana ja Brasilia.

The Amazon Black Howler Monkey (Alouatta nigerrima) on Brasiliassa endeeminen ulvoapinalaji.

The Bolivian punainen ulvoja-apina (Alouatta sara) on endeeminen ulvoapinalaji bolivia .

The Venezuelan punainen huutava apina (Alouatta seniculus) on eteläamerikkalainen ulvoapinalaji, joka tavataan Kolumbiassa. Venezuela , Trinidad, Guyana, Ranskan Guayana, Brasilia, Ecuador, Peru ja Bolivia. Venezuelan punainen ulvoapina elää 3–9 yksilön ryhmissä.

Howler Monkeyn suojelun tila

Apinoiden uhkia ovat muun muassa metsästys ravinnoksi ja vientiin. Kuten monien muidenkin Etelä-Amerikan lajien kohdalla, vaikka niitä ei virallisesti uhkaa sukupuuttoon kuoleminen, niiden elinympäristöä tuhotaan jatkuvasti, ja luonnossa on nyt ehkä vain 100 000 elossa.