Euraasian susi

Valitse Lemmikin Nimi







Kuvan lähde

The Euraasian susi (Canis lupus lupus), joka tunnetaan myös nimellä Common Wolf, European Wolf, Carpathian Wolf, Steppes Wolf, Tiibetin susi ja Kiinan susi on Harmaan suden (Canis lupus) alalaji. Tällä hetkellä sillä on laajin levinneisyys suden alalajeista, ja se on yleisin Euroopassa ja Aasiassa Länsi-Euroopassa, Skandinaviassa, Venäjällä, Kiinassa, Mongoliassa ja Himalajan vuoristossa.

Alun perin se levisi suurimmalle osalle Euraasiaa, Himalajan, Hindukushin, Koppet Dagin, Kaukasuksen, Mustanmeren ja Alppien etelärajalla, mutta se on syrjäytynyt suurimmasta osasta Länsi-Eurooppaa ja Itä-Kiinaa ja säilynyt enimmäkseen Keski-Euroopassa. Aasia.

Euraasian susin ominaisuudet

Euraasian susien turkki on lyhyempi ja tiheämpi kuin pohjoisamerikkalaisilla sukulaisilla. Niiden koko vaihtelee alueittain, vaikka aikuiset ovat olkapäästä 30 tuumaa (76 senttimetriä) ja painavat noin 70–130 puntaa (32–59 kilogrammaa). Naaraat ovat yleensä noin kaksikymmentä prosenttia pienempiä kuin urokset. Raskain tunnettu euraasialainen susi tapettiin Romaniassa ja painoi 158 puntaa (72 kiloa).

Euraasian suden väri vaihtelee valkoisesta, kermanvärisestä, punaisesta, harmaasta ja mustasta, joskus kaikki värit yhdistettynä. Sudet Keski-Euroopassa ovat yleensä värikkäämpiä kuin Pohjois-Euroopassa.

Euraasian suden käyttäytyminen

Euraasian sudet ovat erittäin sosiaalisia eläimiä, vaikka alueen pienenemisen vuoksi ne muodostavat pienempiä laumia kuin Pohjois-Amerikassa. Sosiaalinen käyttäytyminen näyttää vaihtelevan alueittain, esimerkkinä siitä, että Karpaateilla elävät sudet ovat yleensä pääosin yksinäisiä metsästäjiä.

Euraasian suden lisääntyminen

Euraasiansusi alfa-uros ja -naaras parittelevat tammi-maaliskuussa. Pentueet koostuvat yleensä 6 pentua, jotka syntyvät 7 viikkoa myöhemmin pensaiden tai kivien sekaan kaivetussa luolassa. Uros tuo ruokaa takaisin luolaan joko kantamalla sitä kokonaisena tai nielemällä ja sitten rukoilemalla sitä muiden syötäväksi. Pentujen kasvaessa emo ja muut lauman jäsenet auttavat niiden ruokkimisessa.

Euraasian susin ruokavalio

Euraasian susien ruokavalio vaihtelee suuresti niiden levinneisyysalueella. Euraasian sudet saalistavat yleensä keskikokoisia sorkka- ja kavioeläimiä, kuten muflonia, säämiskää, saigaa, villisikoja, punakauriita, metsäkauriita ja karjaa. Euraasian sudet syövät toisinaan pienempiä saalista, kuten sammakot ja jänikset . Euroopassa niiden suurin saalis on viisas, kun taas Aasiassa se on jakki.

Luonnonsaaliin kasvavan pulan vuoksi sudet joutuvat joskus luopumaan laumanmetsästystottumuksistaan ​​ja etsimään ruokaa kylien ja maalaistaloja . Monissa maaseutukylissä on avoimia kaatopaikkoja, jonne paikallinen teurastamo hävittää jätteensä. Monet sudet ruokkivat siellä luonnonvaraisten tai kulkukoirien rinnalla.

Euraasian suden suojelun tila

Norjassa vuonna 2001 Norjan hallitus hyväksyi kiistanalaisen susin teurastuksen sillä perusteella, että eläimet olivat ylikansoitettuja ja olivat vastuussa yli 600 lampaan tappamisesta vuonna 2000. Norjan viranomaiset, joiden alkuperäisiä suunnitelmia 20 suden tappamisesta supistettiin julkisen kohun keskellä. Vuonna 2005 Norjan hallitus ehdotti toista teurastusta, jonka tarkoituksena oli tuhota 25 % Norjan susikannasta. Tuore tutkimus laajemmasta Skandinavian susipopulaatiosta päätteli, että siellä oli korkeintaan 120 yksilöä, mikä aiheutti suurta huolta populaation geneettisestä terveydestä.

Sudet ylittävät rajan Venäjältä Suomeen säännöllisesti. Vaikka ne ovat EU-lainsäädännön suojaamia, Suomi on aiemmin myöntänyt metsästyslupia ennaltaehkäisevästi, minkä seurauksena Euroopan komissio ryhtyi oikeustoimiin vuonna 2005. Kesäkuussa 2007 Euroopan yhteisöjen tuomioistuin päätti, että Suomi oli rikkonut luontodirektiiviä, mutta että molemmat osapuolet ovat epäonnistuneet ainakin yhdessä vaatimuksistaan. Suomen susikannan arvioidaan olevan noin 250. Euraasian susia pidetään tällä hetkellä IUCN:n 'vähiten huolenaiheena'.